• De praktijkruimte

De CranioSacraal therapie is ontstaan uit de Osteopathie en gaat er vanuit dat het lichaam een eenheid is. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel (fascie) kan je zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten en gewrichten, de spieren, de bloedvaten en zenuwen in gevouwen zitten.

Spanning en beperkingen kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Dit betekent dat bij bijvoorbeeld nekklachten de oorzaak van het probleem in de nek kan zitten, maar ook net zo goed ergens anders in het lichaam.

vertel me iets en het waait door me heen

laat me iets zien en ik weet het morgen nog

laat me iets voelen en ik weet het mijn hele leven

Lao-Tse

Craniosacraal therapie is een lichaamsgerichte therapievorm, waarbij de therapeut door specifieke subtiele aanraking spanningen in het lichaam (bindweefsel) onderzoekt en behandelt.

Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Spanning en beperkingen van het bindweefsel kunnen daardoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Dit betekent dat bij bijvoorbeeld nekklachten de oorzaak van het probleem in de nek kan zitten, maar ook net zo goed ergens anders in het lichaam.

Het bindweefsel slaat (bewegings)ervaring en beleving op. Met craniosacraal therapie maken we verbinding met het bindweefsel (fascie) en daarmee met de pijn, ervaring en beleving. Een gestagneerde beweging als gevolg van pijn kan zo alsnog worden afgemaakt. Het geeft op deze manier ruimte aan het bindweefsel van de verschillende organen/orgaansystemen en de eventueel bijbehorende emoties. Dit leidt tot ontspanning en vermindering van de klachten.

Craniosacraal therapie helpt je ook meer bewust te worden van je lichaam en het daarmee verbonden gevoelsleven.