Potloodtekeningen worden niet met een enkel potlood gemaakt. Potloden kennen een hardheid en voor een tekening worden meerdere potloden met verschillende hardheden toegepast. HB is zo'n hardheid.

Kees had er meer dan 10 (zie hierboven). Het is niet bekend hoeveel er ook werkelijk gebruikt werden voor zijn werken. 

Potloden worden natuurlijk verbruikt, opgegeten door de puntenslijper. Een puntenslijper is overigens een mesje, want ook de vorm van de punt kent vele soorten. Het puntje op het potlood werd dus op maat gemaakt voor het stukje werk. En dan is er natuurlijk nog het gummetje.

Potloden zijn pas te kort als ze 9cm zijn. Een stompje kan dus best nog gebruikt worden. 

Ik vraag me dan wel af: als al die stompjes in al die jaren nou eens in een vaas waren gestopt, in plaats van de vuilnisbak. Hoe zou dat er nu uitgezien hebben ? De evolutie van 65 jaar potlood zou erin gevangen zijn. 

Zonder een gum kunnen de horizon-markeringen, het aantal pannen of het aantal rijen bakstenen natuurlijk niet worden weggehaald. En de puntenslijper is in feite een scheermes-mesje. Een heel nauwkeurig mesje waar de potloodpunt mee in vorm gebracht kan worden. En een gummetje natuurlijk ook, voor "scherp gumwerk" wordt eerst een stukje gum afgesneden. 

Wanneer is een gummetje eigenlijk op ?